vrijdag 21 november 2014

Studiereis naar Zonnebeke en Ieper

_          

   
In het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, dit jaar honderd jaar geleden, brachten we op vrijdag 21 november een bezoek aan de frontstreek. Nu dit thema brandend actueel is, speelden we hier reeds op in tijdens de lessen wero en muzische opvoeding en konden we het dus niet nalaten ons dit schooljaar ook te begeven naar de plek waar dit alles plaats vond. In de voormiddag bezochten we het ‘Memorial Museum Passchendaele’ te Zonnebeke waar we ons lieten gidsen door ervaren oorlogsgidsen. We kregen een rondleiding ‘op kindermaat’. We zagen, hoorden, roken en voelden de gruwel van de oorlog aan de hand van een unieke collectie historische voorwerpen, foto- en filmmateriaal. We namen ook ondergronds een kijkje. In de unieke dugouts ontdekten we hoe de Britten leefden onder de grond omdat er boven niets meer was. Tenslotte trokken we naar gereconstrueerde Duitse en Britse loopgraven. Dit was een bijzondere ervaring van hoe het leven in de loopgraven doorheen de oorlogsjaren veranderd is. Na een stevige picknick trokken we richting Ieper, waar we onder een stralend herfstzonnetje op de historische vestingen een zoektocht deden op kindermaat. De kinderen ontdekten zo in spelvorm nogmaals verschillende historische aspecten omtrent de oorlogstijd. We sloten onze historisch leerrijke dag af met een bezoek aan de Menenpoort.  De kinderen waren onder de indruk van dit prachtige monument. Niet alleen de klaprozen maar ook de duizenden namen van de vermiste soldaten lieten een duidelijke boodschap na: nooit meer oorlog!!













zaterdag 8 november 2014

Een eeuw geleden...

In klas 4 zijn we gestart met een herinneringseducatief project: 'The Price of Freedom Award'.               Dit project gaat over '100 jaar wererldoorlog 1'!
Herinneringseducatie is meer dan enkel over het verleden leren. Het is vredesopvoeding, mensenrechteneducatie,... Het is het verleden kennen...om eruit te leren, om nier meer dezelfde fouten te maken als in het verleden! Dit project kwam mede tot stand dankzij de samenwerking tussen de Waregemse scholen, het stadsbestuur, het stadsarchief en de American Overseas Memorial Day Association (AOMDA)! Gedurende het project verwerven de leerlingen inzicht en kennis in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, leren ze met een empatische bril te kijken naar conflicten uit het verleden en zetten ze zich in voor een conflictloze en respectvolle toekomst!
Voor het behalen van de award dienen de leerlingen een parcours  van 6 activiteiten af te werken.
Eén van die activiteiten is: Ontwerp in de klas een krans en leg deze tijdens Memorial Day op de Flanders Field Amerikaanse begraafplaats. Het maken van de krans en de klaprozen, hét symbool van WO I, was een heuse maar boeiende actvitieit met een mooi resultaat!















Andere activiteiten die nog op het programma staan zijn: - studiereis op 21 november: bezoek aan het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke, bezoek aan de Menenpoort in Ieper, bezoek aan een oorlogskerkhof in de Westhoek
       - 5 maart:  Op die dag laten we ons gidsen door een ervaren stadsgids tijdens de nieuwe wandeling 'De sporen van de Grote Oorlog'. Deze wandeling start aan het oorlogsmonument op de Markt van Waregem en werd gemaakt op maat van de leerlingen. Verder wandelen we langs restanten uit WO I en werken we stapsgewijs terug naar de eigenlijke bevrijding en de bezetting van Waregem.
       - In onze weromethode MUNDO is er speciale aandacht voor WO I.
Hierbij komen volgende punten aan bod: waar en wanneer oorlog(situeren op de kaart en de eeuwenband), het leven in de oorlogstijd, eten in de oorlogstijd, vrouwen en kinderen in de oorlog, wonen in de oorlog, ,...
       - Ook in ons wekelijks ‘actua-praatje’ komt ‘100 jaar oorlog’ heel vaak aan bod: we bekeken en bespraken reeds heel wat krantenartikels! En er volgen er nog vele...
        - In de klas bekijken we ook de televisiespecial van de stripreeks ‘Peanuts’ waarin Charlie Brown door Frankrijk en Vlaanderen reist om te leren over de WO.
Hierbij bespreken we het gedicht  ‘In Flanders Fields the poppies blow’, dat Linus in de Vlaamse velden citeert.
           - Ons project eindigt op Memorial Day. Tijdens deze viering, waar we alle gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdenken, krijgen de leerlingen de Price of Freedom Patch plechtig overhandigd! We wonen de unieke plechtigheid bij in aanwezigheid van de afgevaardigde van de koning, enkele Vlaamse en federale ministers, vertegenwoordigers van het Amerikaanse leger, Amerikaanse overheid en het Waregemse stadsbestuur.

Dit is een project om U tegen te zeggen!

dinsdag 14 oktober 2014

Naar het stadhuis...bij de jarige burgemeester!




Op dinsdag 14 oktober brachten we een bezoek aan het stadhuis van
Waregem. Dit bezoek kaderde in ons tweede werothema 'Mijn gemeente'. De kinderen kregen
er te zien hoe onze stad dagdagelijks bestuurd wordt en maakten er kennis
met hen die er werken. Zo namen we een kijkje in de raadzaal, de trouwzaal,
de dienst bevolking en de jeugddienst. We maakten ook kennis met de ereburgers van Waregem: 'Amai, Franky Dury, die kennen we van de voetbal',...We namen ook een kijkje in het geboorteboek van ons geboortejaar 2005! En.. we ontmoetten de burgemeester en enkele schepenen. Voor de jarige burgemeester zongen we een verjaardagslied en Lèmonie mocht hem zelfs feliciteren met drie kussen! Als dat geen unieke ervaring is...








Dank aan alle (groot)ouders die instonden voor het vervoer!!

Meer foto's van deze leerrijke uitstap vind je bij 'Foto's'

woensdag 8 oktober 2014

Artistieke workshop voor 4A in Be-Part.

Op 7 oktober trokken we naar Be-Part voor een artisiteke workshop: het kunstenaarsatelier!

Het Kunstenaarsatelier, het is de schatkamer van de kunstenaar. De plaats waar al zijn gekste ideeën werkelijkheid worden. Het is een ruimte die overal hetzelfde doel heeft, nl. het scheppen van kunst, maar die bij elke kunstenaar o zo verschillend is.
De ruimte is een heel belangrijk aspect van Be-Part. In het feestjaar 10 jaar Be-Part brengen ze daarom hulde aan Be-Part zelf en creëren de leerlingen hun eigen ideale kunstenaarsatelier. 

We gingen zelf experimenteren met kunst en zetten helemaal uit het niets een eigen kunstwerk op poten. Het resultaat was één groot totaalkunstwerk van de ganse groep. Hierbij stonden creativiteit, onderzoek en samenwerken centraal. 
De kinderen stapten binnen in een lege ruimte en creëerden hun eigen persoonlijk kunstenaarsatelier. Via kleine spelletjes waarin het toeval een grote rol speelde, maakten ze de plattegrond. Om inspiratie op te doen, onderzochten ze foto’s van echte kunstenaarsateliers en bouwden zo hun atelier verder op. Dat atelier was natuurlijk ook niet compleet zonder de kunstwerken. Dus startten ze ook al aan hun eerste kunstwerk. Als kers op de taart maakten ze een wandeling door hun eigen kunstenaarsatelier…
We stonden allen versteld van de prachtige kunststad die we gemaakt hadden!

Deze kunstenaars kwamen aan bod: 
Jean-Michel BASQUIAT
PANAMARENKO
Jackson POLLOCK
Auguste RODIN
Alexander CALDER
Constantin BRANCUSI
Francis BACON
Jef KOONS
Kurt SCHWITTERS
Frida KAHLO
Pablo PICASSO
James ENSOR
Mark MANDERS
Louise BOURGEOIS
Marlene DUMAS
Franz WEST
Henri MATISSE
Kara WALKER
Mean FLORIN













Meer foto's vind je bij 'Foto"s'.

maandag 29 september 2014

Kronkelige kunstwerken.

Tijdens de les muzische vorming gingen we op zoek naar 'lijnen in muziek'!
Dit mochten we ook beeldend verwerken...







woensdag 17 september 2014

Niet te vergeten!!!






Maandag 22 september: SPORTDAG!
Vergeet je fiets, fluohesje, picknick, drankjes en eventueel regenkledij niet!!!


Meer foto's van deze sportieve dag vind je bij                         'Foto's'!!





Dank aan alle ouders en grootouders die voor de veiligheid van de kinderen meefietsten naar Waregem!
juf Mireille

4A in de wolken...







Kijk je wel eens naar de wolken?


Doe het gerust een keer.
Dan zie je Olleke Bolleke.
Of een trein. Of een hond. Of een beer.
Kijk daar, dat lijken twee dwergen.
Daar een bootje, het vaart heel vlug

en tussen twee hoge bergen
loopt een man met een zak op zijn rug.
Wolken zijn altijd anders.
Soms zie je een dikke snoek.
Soms een paard. Of een troep salamanders.
En héél soms zie je dat jongetje
met een slip van zijn hemd uit zijn broek.

Han G. Hoekstra

Vertrekkend vanuit dit gedicht schilderden we prachtige werkjes...