Een vijftal weken geleden hebben we in het derde en vierde leerjaar witloofwortels, ons gratis als educatief pakket aangeboden door 'Inagro', 'ingetafeld' in een emmer. Voorzien van voldoende water werd het geheel verduisterd met zwarte plasticfolie, ten einde witloof en geen groenloof te verkrijgen. Het witloof kon gedurende enkele weken rustig groeien in de gang op de vensterbank van onze klas, dus niet te warm, maar ook niet te koud. Vandaag was het dan zover: ons witloof kon geoogst worden! Met de twee klassen samen oogstten we zo'n anderhalve kilogram witloof. Gezien in de klas werd aangebracht dat witloof tal van vitamines en vezels bevat en dus heel gezond is, werd er besloten om witloofsoep te maken. Met volle moed werd deze huishoudelijke activiteit aangevat. Terwijl de kinderen een mini-thema rond de bereiding van witloofsoep uitwerkten, konden ze om de beurt praktisch aan de slag gaan in onze gelegenheidskeuken. Zo werd er dus veel witloof gesneden, uien versnipperd, prei gesneden, aardappel en appel geschild en gesneden, geroerd en nog eens geroerd, gekookt, ... . Meteen was dit de ideale gelegenheid om de kinderen te leren hoe veiligheid voorop te stellen in de keuken. Toen uiteindelijk de groenten gaar waren, kon er gemixt en gekruid worden. De heerlijke geuren die zich ondertussen ook al in de gangen hadden verspreid, wekten niet enkel de nieuwsgierigheid, maar ook de eetlust. Net voor de middag was het dan aanschuiven om een kop witloofsoep te proeven. Vooroordelen niet toegelaten ... en zo werd er naar hartenlust geproefd, gewikt en gewogen. Ons vooropgestelde doel: openstaan voor gezonde voeding, ook al is dit misschien onbekend en onbemind, werd ruimschoots behaald. Op een enkele uitzondering na viel de soep in de smaak en de kom werd tot de laatste druppel geledigd. Bij de nabespreking bleek dat we dit hadden geleerd: Wat je niet kent, dien je zeker eerst te proeven en wat je zelf doet, smaakt nog zo lekker. Een geslaagde activiteit, zo bleek! (Voor een uitgebreid fotoverslag: zie fotomap)
vrijdag 1 maart 2013
Het derde en vierde leerjaar bereiden witloofsoep van zelfgeteeld witloof!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten