dinsdag 20 december 2016

Inzet wordt beloond...

Wedstrijd 'Komen eten in het bos...'




De jury kreeg een selectie originele foto’s van bordjes uit het bos voorgeschoteld en had moeilijke knopen door te hakken. Bij het selecteren van de winnaars beoordeelden ze de ingezonden foto’s en hielden ze rekening met criteria zoals leeftijd, buitengewoon onderwijs en een eerlijke verdeling tussen Nederlandstalige en Franstalige scholen.

Thon Hotels, eveneens partner van www.deboomin.eu, beloont onze enthousiaste inzet met een insectenhotel! We krijgen het pakket met bijhorende brochure na de kerstvakantie toegestuurd.

Heel veel dank aan allen die stemden voor ons smakelijk bordje!! We zijn super tevreden met onze prijs!



donderdag 15 december 2016

One mile a day loont...juf alvast heel tevreden over de kerstresultaten!!!

Zeven keer per week een kwartier extra lopen, springen, dansen: zo moeten schoolkinderen meer bewegen



15/12/16 

Hilde Crevits en Paul Van den Bosch © photo news.
Flink stilzitten, dat kunnen de Vlaamse schoolkinderen als de beste: meer dan 2,5 uur per dag zitten jongens en meisjes op de lagere school op hun stoel. Dat moet dringend veranderen, vinden onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) en sportcoach Paul Van den Bosch. "Zeven keer per week een kwartier extra lopen, springen, dansen of wandelen, tijdens de schooltijd: zo krijgen we onze kinderen opnieuw aan het bewegen."
Kinderen en bewegen op school, het is een paradox. Want opletten doe je toch door stil te zitten, te zwijgen en te luisteren? Nochtans blijkt uit recent Nederlands onderzoek dat kinderen langer en beter geconcentreerder werken na wat beweging in de klas. Om nog maar te zwijgen van de positieve gevolgen op het BMI van de kinderen. 

Daarom begon sportcoach Paul Van den Bosch, op vraag van Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits, in april aan een grote oefening om beweging op school te integreren en in een plan van aanpak te gieten. Dat plan is nu klaar: 'Tijd voor geZONtijd', zal het heten. 

"Het gaat over meer dan de One Mile A Day dat nu heel populair is op scholen", zegt Paul Van den Bosch. "Dat is één van de mogelijkheden, maar het beweegkwartier kan op vele andere manieren worden ingevuld. Een tikspel, een dans, een competitie trefbal, de trip naar de bibliotheek of het zwembad per fiets of te voet in plaats van met de bus: dat is allemaal beweegtijd. Zolang het maar extra is. De lessen lichamelijke opvoeding of de sportdag tellen dus niét mee."  

vrijdag 25 november 2016

Workshop LABO (Leren afval beheren op school) van... Good Planet.

Afval… iedereen produceert het, maar hoe raken we het weer kwijt? Of beter nog: hoe voorkomen we afval? Deze namiddag klauterden we mee op de afvalladder voor een beter afvalbeheer op school. Via interactieve werkvormen en met heel wat educatief materiaal kwamen alle treden van de Ladder van Lansink aan bod: storten, verbranden, recycleren, hergebruiken en afval voorkomen. 


Een enthousiaste en ervaren animator van Good Planet is bij ons op bezoek geweest in onze klas. Zij leerde de kinderen bewust omgaan met afval en de nadruk leggen op preventie, hergebruik, sortering en sorteerproces. Zij kregen praktische tips die ze op school en ook thuis kunnen toepassen.
Eerst kregen ze een film “De voorwerpen van morgen’ te zien. Die toonde de reis van ons afval tijdens het recyclageproces. Dit hielp de leerlingen begrijpen hoe belangrijk het is om afval correct te sorteren.
Andere korte filmpjes illustreerden de levenscyclus van glas, papier, karton en PMD. 'Wat is PMD' werd via een lied aangeleerd en zal niet snel meer vergeten worden...
Tot slot onderzochten de leerlingen een restafvalzak. “Wat hoort er niets thuis? Hoe kunnen we restafval beperken?”. De kinderen maakten alvast plannen om thuis en op school het afval te verminderen en beter te sorteren.




De juf van Good Planet was alvast heel enthousiast over ons mooiste bord uit het bos en zal op 5 december zeker voor ons stemmen op haar eigen 'Good Planet' Facebookpagina.
Hartelijk dank voor deze super interessante workshop en... dank voor jouw stem!

maandag 21 november 2016

Komen eten! in het bos... wedstrijd van GoodPlanet Belgium

Vrijdag 18 november trokken we met z'n allen naar het Kluisbos.
Het 4de leerjaar kreeg hierbij een bijzondere opdracht. Tijdens de herfst vallen de ingrediënten voor een gastronomisch streekgerecht zomaar uit de lucht. De 4deklassers kregen van mij de opdracht om tijdens de herfstwandeling bladeren, noten, takjes, vruchten,... te verzamelen en er een mooi en feestelijk bord mee samen te stellen. Het belangrijkste was een aantrekkelijke en originele presentatie. Ik vind het in ieder geval bijzonder geslaagd!!


Hierbij wil ik een oproep doen aan zoveel mogelijk mensen om vanaf 5 tot en met 9 december 2016 te stemmen op deze foto. Je zal hem terug vinden op de Facebookpagina van GoodPlanet.
Uit de 20 foto's met de meeste 'likes' zal de jury 10 winnaars kiezen.  Twee klassen maken kans op de hoofdprijs: een bezoek aan een voedselbos en een eigen voedselbos op school! Acht klassen winnen een workshop natuur-2-uur en een mini-voedselbos op school. Dus stemmen maar... Je zal er de kinderen een groot plezier mee doen!!!

dinsdag 8 november 2016

Jongerencross 6-11-2016

Ons project 'One mile a day' werpt duidelijk zijn vruchten af. Tijdens de jongerencross afgelopen zondag behaalden 2 vierdeklassers opnieuw een bronzen medaille. Proficiat aan Remi, die dit keer wel het podium haalde en tevens proficiat aan Elise B. Trots op jullie...


maandag 24 oktober 2016

Draag FLUO... want ik zie jullie graag!!!




Nu het zichtbaar (en voelbaar) duidelijk wordt dat de herfst zijn intrede deed en bovendien de winter genadeloos zal volgen, is het hoog tijd om wat we leerden tijdens de lessen verkeer in de praktijk om te gaan zetten. De dagen worden korter en 's morgens is het nog wat duister als we naar school vertrekken. We moeten er dus aan denken om nu meer dan anders gezien te worden in het verkeer. Denk er aan het fluohesje steeds aan te trekken op weg naar en van school. Wie deze goede raad trouw wil opvolgen, wordt beloond per klas! Donderdag knutselen we rond dit thema


en vrijdag is er een gezamenlijk moment in vestiging 1 waarbij we een fluolied aanleren en meer uitleg krijgen rond die beloning....

Zorg dat je gezien wordt, want ik zie jullie graag!!! Om je eigen veiligheid DOEN dus...

vrijdag 7 oktober 2016

Dag van de landbouw...

Heel wat ingekleurde tekeningen kwamen op boerderij Delbeke terecht.
Slechts enkele werden uitgekozen als winnaar.
Proficiat Clémence. Een dikke pluim voor je kleurtalent!!



woensdag 5 oktober 2016

Kwartiermakers...

Morgen start ook het 4de leerjaar met het project 'Kwartiermakers'. Naast ons dagelijks loopmoment (we lopen dagelijks al heel vlot 1 km) lassen we nu ook een dagelijks leesmoment in.
De 50 gekregen boeken van het aan onze school toegekende project blijven nog eventjes in het 6de leerjaar. Daarna verschijnen ze ook in de andere klassen. Volgend jaar krijgen we er weer 100 nieuwe bij.
Ondertussen heb ik een klasbibkaart aangevraagd. Met deze kaart mocht ik vandaag 40, door de bibliothecaris geselecteerde boeken, speciaal voor het 4de leerjaar, afhalen. (een letterlijk zware klus voor de juf maar ik ben ervan overtuigd dat het de moeite zal lonen en de kinderen veel leesplezier zal bezorgen)
Zowel avonturenverhalen als strips, informatieve boeken, moppen,... zitten in de collectie.





Waarom 15 minuten lezen per dag?
De leesprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als zij iedere dag 15 minuten lezen! Kinderen die dat doen, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Hun woordenschat en leesvaardigheid groeien direct. Door de kennis die ze opdoen uit boeken, vergroten ze ook hun wereld. Met een hoger leesniveau worden andere vakken ook toegankelijker. Dat leidt tot betere schoolprestaties en kinderen kunnen hun talent beter ontwikkelen. Lezen is van belang voor alles wat je wilt bereiken in het leven. Daarom is het erg belangrijk om kinderen te stimuleren in het vrij lezen.

Een dagelijks leesritueel van 15 minuten zorgt voor een leven lang leesplezier!

woensdag 28 september 2016

Proficiat voor zoveel sportiviteit!

Vandaag vond de veldloop plaats op de oefenterreinen in Waregem. De weergoden waren ons gunstig gezind en de kinderen toonden zich van hun sportiefste kant. Elk presteerde naar eigen vermogen, en dus omwille van deze inzet een dikke proficiat aan alle deelnemers van het vierde leerjaar. Een bijzondere pluim voor Elise Bouckenooghe die de gouden medaille in de wacht wist te slepen in de reeks van de meisjes leeftijd vierde leerjaar!!
Ook Remi en Tibe verdienen een speciale vermelding met hun top 10 plaats. Remi behaalde het podium nipt niet.
Ook de andere deelnemers van de 4de klas presteerden zeer goed...met dank aan ons project 'One mile a day..' ???? TROTSE JUF...











vrijdag 23 september 2016

4A in de wolken...

Kijk je wel eens in de wolken?
Doe het gerust een keer.
Dan zie je Olleke Bolleke.
Of een trein. Of een hond. Of een beer.
Kijk daar, dat lijken twee dwergen.
Daar een bootje, het vaart heel vlug
En tussen twee hoge bergen
Loopt een man met een zak op zijn rug.
Wolken zijn altijd anders.
Soms zie je een dikke snoek.
Soms een paard. Of een troep salamanders.
En héél soms zie je dat jongetje
Met een slip van zijn hemd uit zijn broek.
Han G. Hoekstra, uit: Rijmpjes en versjes uit de nieuwe doos

























dinsdag 20 september 2016

Bewegen bewegen... One mile a day....Hilde Crevits

19 september 2016
Als minister van Onderwijs Crevits iets op korte termijn wil veranderen, dan is het ‘meer beweging op school’. Bewegen is niet alleen gezond, maar het bevordert ook andere prestaties. Ze wil dan ook de eindtermen op dat gebied concreter maken. Maar de school moet dit autonoom kunnen invullen. Crevits gaf alvast zelf het goede voorbeeld en kwam te voet naar het #BEL10-café.
One mile a day, dat idee zou in zoveel mogelijk scholen ingang moeten vinden, zo vindt de #BEL10-groep rond het thema ‘Onderwijs’. En dat wil Vlaams minister van Onderwijs graag onderschrijven. Bewegen moet eigen zijn aan onderwijs.Het is niet gezond dat jonge kinderen zo lang stil zitten op schoolbanken.









In het 4de leerjaar lopen we dagelijks tussen het 1ste en het 2de lesuur. Geleidelijk bouwen we onze kilometers op. We startten met 3 rondjes = 300 m. Vandaag liepen we reeds 800m. Als we ons schema verder kunnen volgen, lopen we volgende week elke dag 1 km. Tegen de herfstvakantie moet dit reeds 1,5 km zijn en dit willen we het ganse schooljaar volhouden. De kinderen zijn alvast dolenthousiast. En mocht de juf dit eens vergeten, dan vragen ze in koor: 'Wanneer gaan we lopen, juf?'